Asioita, joita läheisten on hyvä muistaa
Muistisairas ihminen ei välttämättä itse huomaa sairauttaan. Muutokset käytöksessä,  mielialassa ja luonteessa voivat olla merkkejä muistisairaudesta.
Muistisairaan kanssa voimme käydä yhdessä kaupassa

Haluatteko, että hoidetaan muistisairaan kotia vai muistisairasta ihmistä?

Kotihoidossa hoidetaan asioita muistisairaan ihmisen puolesta, mutta se ei auta itse muistisairasta. Kotihoitoyrityksiä on paljon, me hoidamme itse muistisairasta ihmistä. Muistisairaan ihmisen kanssa yhdessä tehty, totuttu tekeminen, kuten siivoaminen, ruuanlaitto tai kaupassakäynti, tukee sekä muistia että toimintakykyä. Tällaiset tehtävät pitävät mielen aktiivisena ja tarjoavat merkityksellistä tekemistä arkeen. Lisäksi Verannan omahoitajan kanssa yhdessä tekeminen vahvistaa tunnesiteitä ja tuo iloa muistisairaan ihmisen päivään.

Muistisairaan ihmisen elämänhistorian ja aiempien mieluisten asioiden huomioiminen on tärkeää. Monesti eletystä elämästä löytyy monia yksinkertaisia asioita, jotka tuottavat iloa ja herättävät muistoja: musiikin kuuntelu, käsityöt tai vaikkapa valokuvien katselu. Nämä hetket voivat hidastaa sairauden etenemistä ja parantaa elämänlaatua.

Muistisairaalle ihmiselle tuttu ympäristö ja päivittäiset rutiinit tuovat turvaa ja luovat onnistumisen tunteita. Jokainen pieni asia, joka tuo iloa tai antaa tunteen osallisuudesta, on arvokas. Yhteinen tekeminen voi myös tukea läheisiä jaksamaan ja löytämään uusia tapoja olla vuorovaikutuksessa. Ota yhteyttä!

Q/A Läheisille:

Verannan ammattilaiset antavat tukea, neuvoa ja ohjausta myös läheisille.

Vaikeassa tilanteessa saatat tuntea olosi neuvottomaksi ja yksinäiseksi. Muistisairaan ihmisen käyttäytymisessä ja tunne-elämässä saattaa tapahtua muutoksia, jotka voivat tuntua hämmentäviltä - jopa pelottavilta ja ahdistavilta. Tärkeää onkin saada ajoissa riittävästi ammattilaisten tukea ja apua. Näin vältät oman uupumuksen ja pystyt halutessasi olemaan mahdollisimman paljon läsnä muistisairaan ihmisen elämässä.

Millä alueella voin saada Verannan kotihoidon palveluja?

Veranta on pieni yksityinen kotihoidon palveluja tarjoava yritys, joka palvelee Helsingissä kantakaupungin alueella (Eira, Punavuori, Kamppi, Töölö, Kruununhaka, Ruoholahti, Jätkäsaari, Salmisaari ja Lauttasaari) ja Espoossa (Tapiola, Otaniemi, Haukilahti, Westend ja Kauniainen).

Miten Veranta eroaa muista kotihoidon palveluista?

Veranta erikoistuu muistisairauksiin. Muistisairaudesta huolimatta, elämä jatkuu ja sitä eletään sairastuneen ehdoilla ja voimavaroilla. Hoito ja palvelut suunnitellaan yksilöllisesti muistisairauden vaihe huomioiden. Verannan omahoitaja osaa tarkkailla muistisairauden aiheuttamaa muuttunutta käytöstä ja reagoida siihen. Hän luo hyvän elämänlaadun ja mahdollisimman turvallisen ympäristön, jossa muistisairas ihminen saa olla juuri sellainen kuin on. Tutustu tästä Verannan hoivametodeihin.

Mikä on läheisen rooli muistisairaan hoidossa?

Muistisairaan läheinen on tärkeä voimavara muistisairaan ihmisen hoidossa. Sairauden edetessä, läheiset toimivat muistisairaan ihmisen muistina, he osaavat kertoa menneestä yhteisestä ajasta. Yhteiset tarinat olisi hyvä jakaa myös Verannan omahoitajalle, jotta hän ymmärtää paremmin muistisairaan ihmisen elettyä elämää ja käytöstä. Läheinen osallistuu muistisairaan ihmisen hoitoon hänen omien voimavarojensa puitteissa. Veranta kannustaa läheistä olemaan mahdollisimman paljon läsnä muistisairaan ihmisen arjessa, mutta myös ymmärtää ja kunnioittaa päätöstä olla osallistumatta muistisairaan ihmisen elämään. Hoidossa kuunnellaan aina ensisijaisesti muistisairasta ihmistä. Niin kauan kuin muistisairaan ihmisen päätökset eivät vaaranna häntä itseään tai muita, tulee muistisairaan ihmisen omaa tahtoa kunnioittaa.

Voiko Verannan palveluista saada kotitalousvähennystä?

Kyllä, kotitalousvähennyksen maksimi on 1600 € / vuosi / henkilö. Omavastuu on 150 € vuodessa henkilöltä. Saat vähentää verotuksessa 35 % työn osuudesta. Lue lisää kotitalousvähennyksestä.

Onko muistisairas oikeutettu johonkin muihin tukiin?

Kela myöntää eläkettä saavan hoitotukea tapauskohtaisesti. Lue lisää hoitotuesta.

Joutuuko Verannan palveluista maksamaan arvonlisäveroa?

Verannan antamat palvelut ovat sosiaalihuoltolain mukaisia ja siten arvonlisäverottomia.

Kuinka paljon Verannan hoivapalvelu maksaa?

Muistisairaalle ihmiselle on tärkeää saada yksilöllistä, aidosti tarpeen mukaista palvelua, jossa toteutuu kokonaisvaltainen huolenpito, laadukas hoito ja arvostava kohtaaminen. Kokonaishinta muodostuu mm. annetuista palveluista sekä kodin sijainnista. Tarjoamme maksuttoman tutustumiskäynnin, jonka yhteydessä suunnittelemme yhdessä asiakkaan ja läheisen kanssa tarpeisiin perustuvan yksilöllisen hoitokokonaisuuden. Saat tarjouksen hoitokokonaisuudesta ensimmäisen tutustumiskäynnin jälkeen. Varaa aika tutustumiskäyntiin.

Miten Veranta pitää yhteyttä läheisiin?

Verannan omahoitaja on yhteydessä muistisairaan ihmisen suostumuksella. Luottamuksellisista tiedoista viestitään joko puhelimitse tai salatun tietoturvallisen turvapostin avulla. Hoidon tavoitteisiin pääsyä seurataan vähintään 6 kuukauden välein, jolloin hoito- ja palvelusuunnitelma päivitetään. Läheiset voivat halutessaan osallistua kyseiseen hoitokokoukseen joko paikan päällä tai etänä esimerkiksi Teams-yhteyden välityksellä.